PAYLAŞIMDA TEK ADRES


Forumdan Yararlanmak için üye olunuz.Üye olmak veya Giriş yapmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.






KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından sonsuzluk38 Bir Çarş. Ocak 23, 2013 9:39 pm

KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR


Burada çok sınırlı olarak yer verdiğimiz
incirin faydaları, Allah'ın insanlar üzerindeki rahmetinin bir
göstergesidir. Rabbimiz zevkle yenen bu meyveyi, içinde ihtiyacımız
olan maddeleri, sağlığımıza uygun bir denge ile, adeta paketlenmiş bir
şekilde yararımıza vermektedir. Allah'ın bu özel nimetinin Kuran'da
zikredilmesi de, incirin insanlar için önemine bir işaret olabilir. (En
doğrusunu Allah bilir.) İncirin besin değerinin, insan sağlığı
açısından öneminin, ancak gelişen tıp ve teknolojik imkanlarla tespit
edilebilmesi, kuşkusuz Kuran'ın, herşeyin bilgisine sahip Allah'ın sözü
olduğunun göstergelerinden biridir.




"İncire ve zeytine andolsun" (Tin Suresi, 1)
Tin Suresi'nin birinci ayetinde Allah'ın incire "andolsun" şeklinde bildirmesi, bu meyvenin faydaları açısından son derece hikmetlidir.
Her şey bir sebep üzerine yaratılmıştır. Yaratılmış her şeyin
bir nedeni ve görevi vardır. Her bitkinin kendine mahsus bir özelliği
vardır. Kainatın, her an açık olan eczanesine yerleştirilmiş her
bitki, mutlaka bir derde devadır. Bilim adamlarının görevi de
araştırmak , incelemek ve sonuçlarını insanın hizmetine sunmaktır.

██████████████████████████████████████████████████████████████████


sonsuzluk38
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 590
Kayıt tarihi : 13/05/09
Yaş : 46

puan
yeni oyun yeni oyun:
100/100  (100/100)
puan puan:
30/30  (30/30)
oyun zar atmaca: 30

http://turkforumtr.turkforumpro.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından sonsuzluk38 Bir Çarş. Ocak 23, 2013 9:40 pm

İNCİR ÇEŞİTLERİ




KURUTMALIK İNCİR ÇEŞİTLERİ;


En iyi standart kurutmalık çeşitler,Sarılop ve Sarızeybektir.
SARILOP; kurutmalık incir çeşidinin kuru
meyve renginin beyaza yakın sarı, küçük çekirdekli olması, nem oranının
"-24, şeker oranının P-55 civarında ve ince kabuklu olması, kurutma
teknolojisi ve kalite parametreleri açısından bir avantaj olarak
ortaya çıkmaktadır. Meyve ağırlığı ortalama 65-70 gr, meyve çapı 55-60
mm’dir. Meyve iriliği ortanın üstü irilikte yuvarlak ve basıkça
şekillidir. Meyve verimi iyidir. İlk olgunlaşma temmuz sonu ağustos
başında başlar, ağustos sonunda bir zirveye ulaşır ve eylül sonunda
tamamlanır. Hasat süresi 40-45 gündür.




SARI ZEYBEK: Sarı Zeybek incir
çeşidi de Sarılop gibi kurutmalık bir çeşittir. Meyve kalitesi ve
özellikleri yönünden Sarılopa çok benzer. Meyveleri albenili, oval, çok
tatlıdır. Meyve iç rengi koyu pembedir. Meyve iç boşluğu yoktur.
Ortalama meyve ağırlığı 68-76 gr’dır. Meyve olgunlaşması 20 Ağustos-30
Eylül tarihleri arasında olmaktadır. Kabuğu kolay soyulur, kabuk rengi
yeşilimsi sarıdır.

SOFRALIK İNCİR ÇEŞİTLERİ;





BURSA SİYAHI;

Meyve olgunlaşması Ege Bölgesinde Ağustos
başından Ekim ayı ortalarına kadar, Bursa yöresinde Eylül başından
Kasım ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Meyveleri iri, şekli
yuvarlaktır. Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Kabuk yapısı
dayanıklı, meyve eti sıkı dokulu, yola dayanımı iyi bir çeşittir. Bursa
Siyahı meyveleri iri, gösterişli, kabuk ve iç rengi ile albenili, iyi
kaliteli sofralık ve dondurulmaya uygun bir çeşittir.

YEŞİLGÜZ;


Orjini Ege Bölgesi olup, koyu yeşil kabuk rengi
ve kırmızı et rengi ile albenisi olan, geç olgunlaşan, yüksek kaliteli
sofralık bir çeşittir. Olgunlaşma periyodu ağustos başı- ekim ortası
olup hasat sezonu uzun sürer. Meyve ağırlığı ortalama 54-56 gr’dır.
Kabuk rengi açık yeşil, beyaz beneklidir. Kolay soyulur.





MORGÜZ;


Ege bölgesinde yaygın olan sofralık incirlerden
olup, Kasım sonuna kadar taze meyve verebilen en geççi çeşittir.
Olgunlaşma dönemi 15 Ağustos- 15 Kasım tarihleri arasıdır. Meyve
ağırlığı ortalama 63-72 gr’dır. Kabuk rengi alacalı mor, çizgili
morumsu yeşildir. Meyve iç rengi kırmızıdır. Kabuğu kolay soyulan, hafif
tatlı bir çeşittir.

GÖKLOP;

Meyve olgunlaşması 10 ağustos- 30 eylül
arasındadır. Meyveleri iri ve basık, kabuk kalın, sarımsı yeşil
renktedir. Meyve eti pembe, açık kırmızı renkte ve kaliteli bir
sofralık çeşittir. Çatlama ve iç çürüklüğüne duyarlıdır .


BARDAKÇI;

Meyvesi orta iri, armut şeklinde, ince kabuklu,
sarımsı-yeşil renkte, belirgin damarlı, meyve iç rengi
pembe-kırmızıdır. Tatlı ve kolay soyulabilen bir çeşittir. İzmir
çevresinde taze olarak tüketilir. Bu yörede “Bardacık” adıyla bilinir.
Olgunlaşma dönemi temmuz sonu- eylül başıdır. Orta erkencidir. Soğuğa,
dona, toprak ve hava rutubetine dayanıklıdır.




SİYAH ORAK;


Yellop meyvelerinin döllenmesine gerek yoktur.
Derimden sonra kısa sürede (1-2 gün) tüketilmesi zorunludur. Yaz ürünü
meyveleri de döllenmeden olgunlaşırlar. Verimi ve meyve tutum oranı
yüksek olmasına rağmen meyveler küçük, armudi, kalın kabukludur. Erken
olgunlaştığı için iyi fiyatla satılabilir.


BEYAZ ORAK;

Turfanda yetiştiricilik bakımından önerilebilecek
bir çeşit olan Beyaz Orak partenokarp olup, Ege bölgesinde özellikle
Turgutlu yöresinde yaygındır. Yellop meyveleri 15 Hazirandan itibaren
olgunlaşır. Yellop meyveleri partenokarpiktir, yani döllenme olmadan
olgunlaşırlar. Oda koşullarında derimden sonra 1-2 gün içinde
tüketilmeleri gerekir, dayanma süresi çok kısadır. Yaz ürünü meyveleri
olgunlaşmaları için döllenmeye gereksinim duyarlar. Meyvelerde ilk
olgunluk Temmuz sonunda görülür. Derim süresi 40-45 gündür. Meyve
kabuğu dayanıklıdır, kolay soyulur, sap genellikle dalda kalır. Kabuk
rengi sarımsı yeşil, meyve eti açık pembedir.

██████████████████████████████████████████████████████████████████


sonsuzluk38
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 590
Kayıt tarihi : 13/05/09
Yaş : 46

puan
yeni oyun yeni oyun:
100/100  (100/100)
puan puan:
30/30  (30/30)
oyun zar atmaca: 30

http://turkforumtr.turkforumpro.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından sonsuzluk38 Bir Çarş. Ocak 23, 2013 9:41 pm

İLGİNÇ BİLGİLER


İNCİR – YABANARISI İŞBİRLİĞİ


Borneo'da yetişen boğazlayan türü incir ağacı,
bir tür yabanarısı ile ortak bir yaşam sürdürür. İncir, yabanarılarının
yumurtaları için güvenli bir barınaktır. Buna karşılık yabanarıları da
polenlerini taşıyarak incirin döllenmesine yardımcı olurlar. İncirin
olgunlaşması ile birlikte incirin içine bırakılmış olan yabanarısı
larvaları da olgunlaşır. Haftalar sonra yumurtalardan kanatsız ve kör
olan erkek yabanarıları çıkar. Erkek arılar çiçeğin dişi organının
duvarlarını açarak içeriye girer ve burada bulunan dişi yabanarısı ile
çiftleşirler. Erkek yabanarısının kısa hayatındaki son görevi eşi için
bir çıkış tüneli açmaktır. Erkekler genellikle yüzeye çıkar çıkmaz
ölür. Hamile dişi yabanarısı yumurtalarını bıraktığı incirin içinde
bulunan erkek çiçekten aldığı polenleri taşıyarak birbirine bağlar.
Bulunduğu ağaçtan başka bir tanesine doğru uçarak, olgunlaşmamış
incirin alt kısmındaki dişi organın bulunduğu yere girer. İncirin
içindeki labirentler boyunca ilerler. Yumurtalığının ulaştığı her
çiçeğin dişi organına bir yumurtasını bırakır ve çiçeğin polenlerini
her yere sürer. Dişi yabanarısı da erkek gibi görevini tamamladığında
ölür. Bir süre sonra dişi yabanarısının bıraktığı yumurtalardan yeni
yabanarıları çıkar. Bunlar da polenlerle kaplı olarak daha önce erkek
yabanarısı tarafından açılan tünelden dışarı çıkarlar. Ve üreme
zincirine devam etmek için başka bir incire geçerler. (National
Geographic, Nisan 1997 s.41)





Yabanarısının böyle bir yöntemi kendi kendine
bulması, kendi iradesiyle bu zinciri oluşturmaya karar vermesi ve bunu
diğerlerine öğretmesi imkansızdır. İncirin üreme sisteminin yabanarısı
ile ortak yaşayacak şekilde özel olarak tasarlandığı son derece
açıktır.

65-54 MİLYON YILLIK İNCİR YAPRAĞI FOSİLİ





BİR TÜR İNCİR YAPRAĞI






























FOSİL NO:
SP0207
YAŞ:
65-54 milyon yıllık
DÖNEM:
Paleosen
BULUNDUĞU YER:
Dakota, ABD
YAŞAYAN ÖRNEKLERİ:








DİĞER BİLGİLER:
İncir, 800'den fazla türü olan Ficus cinsine
dahil bir bitki türüdür. Milyonlarca yıldır incir ağaçlarının
yapraklarında da, meyvelerinde de bir değişiklik olmamıştır. Ve bu
durum incirlerin evrim geçirmediğinin önemli bir ispatıdır. Bu
gerçeği gözler önüne seren delillerden biri resimde görülen 65 – 54
milyon yaşındaki incir yaprağı fosilidir.
2400 YILLIK İNCİR ;(İNTERNET HABER’DEN)

Çanakkale Assos Antik Kenti’nde bir lahitte, o
dönemde ’ölüye son yemek olarak’ sunulan ve bozulmadan günümüze kadar
ulaşan 2.400 yıllık incirler bulundu.

Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Aslan, Ayazma
Kilisesi, Batı Nekropolü, Kuzey Stoası ve yazıtlar konusunda kazı ve
araştırma çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.






Kilisedeki araştırmalarda, iç mekánda çok sayıda mezar
yazıtları ile mozaik zemine ait parçalar ortaya çıkarıldığını belirten
Doç. Dr. Aslan, Nekropol’deki kazılarda M.Ö 6’ncı yüzyıla ait çocuk
mezarlarında 2-4 yaşlarındaki çocukların iskeletlerinin büyük çömlekler
içine yerleştirildiğinin belirlendiğini kaydetti.





Doç. Dr. Aslan, lahitlerin birinde günümüzden yaklaşık 2 bin
400 yıl öncesinde ’ölüye son yemek olarak’ sunulan incirler bulunduğunu
kaydetti. Aslan, "Bu incirler mezarlara büyük bir olasılıkla ham
olarak konduğu için günümüze kadar ulaşmış" dedi. Nurettin Aslan,
lahitlerde yanmış zeytin çekirdeklerinin de bulunduğunu anlattı.

██████████████████████████████████████████████████████████████████


sonsuzluk38
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 590
Kayıt tarihi : 13/05/09
Yaş : 46

puan
yeni oyun yeni oyun:
100/100  (100/100)
puan puan:
30/30  (30/30)
oyun zar atmaca: 30

http://turkforumtr.turkforumpro.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından sonsuzluk38 Bir Çarş. Ocak 23, 2013 9:42 pm

İNCİR AĞACI


Dutgillerden olan incir ağacının anayurdu
ÖNASYA ve Akdeniz havzasıdır. Ülkemizde en çok İZMİR ve AYDIN
yöresinde yetiştirilir.








İklim isteği: incir ağacı ılık
bölgelerin bitkisidir. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece olduğu
yerlerde iyi yetişir. Ekim-kasım aylarında -3 derece; kışın ağacın
dinlenme döneminde -7 ile -9 dereceler ve ilkbaharda -l derece
sıcaklıklar ağaca zarar verir.

Toprak isteği: incir ağacı, toprak
yönünden fazla seçici değildir. Ama derin, kumlu -killi, organik madde
yönünden zengin, yüksek oranda kirece sahip ve su tutma kapasitesi iyi
olan topraklarda ürün verimi ile niteliği artar. İncir ağacı çok nemli
topraklar ile yüksek taban suyundan zarar görür.

Sulama: incir ağacının yıllık
yağış isteği 550-600 mm'dir. Yağışlar bu miktarın altına düşerse,
özellikle ağacın sürgün dönemi olan nisan-mayıs aylarında yağış
yetersizse sulama gerekir. Ama, meyvenin olgunlaşma döneminde ağaçlara
su verilmez. Aksi takdirde meyveler çatlar ve zarar görür.

Gübreleme: incir ağacının
toprağına, yanmış çiftlik gübresi ile noksanlığı varsa tarım kireci
verilmesi yararlı olur. Gübreleme için toprak ve yaprak analizi
yaptırılmalıdır.

Toprağın işlenmesi: İncir
ağaçlarının toprağı, havalandırma, yağışlardan iyi yararlanma ve yabani
otların kontrolü ile ürüne hazırlanması amacıyla yılda üç kez
(ilkbahar, haziran ayı ve sonbaharda) işlenir. Çok eğimli alanlarda
erozyona neden olacağı için sonbahar işlemesi yapılmaz.

Budama: İncir ağaçları önce şekil,
sonra ürün budaması ve ağaç yaşlanınca gençleştirme budaması ister. Bu
işleri, ağacı tanıyan kişiler yapmalıdır.

Hasat (Derim): Taze olarak
yenilecek incirler, tadı ve görünüşü çeşide uygun tam kıvama
eriştiğinde elle toplanır. Taze olarak hasat edilmeyen incirler, ağaç
üzerinde su yitirip buruşur ve kendiliğinden yere dökülür. İşte bunlar
kurutulacaksa, toprak üzerinde uzun süre kalmaması için her gün, günde
iki kez olmak üzere toplanır ve ayrıca bunlara kurutma işlemi
uygulanır.Ancak kurutma işleminden önce sağlam ve bozulmuş incirler
seçilerek ayıklanmalıdır.



AĞACININ ÜRETİLMESİ







İncir ağacı, gövde çelikleriyle ya da baladız adı
verilen dip sürgünleriyle çoğaltılabilir. Ancak bu şekillerde üretilen
ağaçlar meyveye geç yattığından ve bol bol dip sürgünü verdiğinden
yeğlenmez. Bunların yerine profesyonellerin ürettiği, türü bilinen
fidanlar alınarak sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçelerde derin
kazılan toprağa, düz yerlerde 7-8 m. ve yamaçlarda 6-7 m. aralık
verilerek dikilmelidir.




██████████████████████████████████████████████████████████████████


sonsuzluk38
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 590
Kayıt tarihi : 13/05/09
Yaş : 46

puan
yeni oyun yeni oyun:
100/100  (100/100)
puan puan:
30/30  (30/30)
oyun zar atmaca: 30

http://turkforumtr.turkforumpro.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından sonsuzluk38 Bir Çarş. Ocak 23, 2013 9:43 pm

AĞLIĞIMIZA YARARLARI;

BESİN DEĞERLERİ;


100 gr. taze incirin içerdiği besin değerleri
şöyledir: 80 kalori: 1,2 gr. protein; 20,3 gr. karbonhidrat: 0
kolesterol; 0,3 gr. yağ; 1,2 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum;
0,6 gr. demir; 2 mgr. sodyum; 194 mgr. potasyum: 20 mgr. magnezyum; 80
IU A vitamini; 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,4 mgr.
B3 vitamini; 0,113 mgr. B6 vitamini; 6.7 mcgr. folik asit ve 2 mgr. C
vitamini.

İncirin kurutulmuşunun yani kuru incirin besin değeri daha da
artar. Bunları şöylece sıralayabiliriz; 217 kalori: 4 gr. protein; 55.3
gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,2 gr. yağ; 6.7 gr. lif: 163 mgr.
fosfor: 138 mgr. kalsiyum: 4,2 mgr. demir: 640 mgr. potasyum: 91,5 mgr.
magnezyum; 0,073 mgr. B1 vitamini ve 0,072 mgr. B2 vitamini.







Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle
insan bedeninin hücreleri yenilenir.İncir ,içerdiği yüksek oranlardaki
protein,vitamin,ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayanbir
besindir.Günde 100gr. Kuru incir yenilirse bedenin günlük ihtiyacı
olan kalsiyumun  si,demir ve mağnezyumun 0 u,fosforun i,B1
vitamininin %5 i veB2 vitamininin %4 ü alınmış olur.
İçerdiği yüksek oranda liflerle ,bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.

--Sindirimi kolaylaştıran incirin ,bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.
--Kemik ve dişlerin oluşumu ile
sağlıklı olmalarında etkendir. İncirin içerdiği kalsiyum ,diğer
besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.Süt içmeyen kişilerin incir
yemeleri tavsiye edilir .

---İncir ,içerdiği BENZALDEHİT adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler.Kansere karşı etkili olur.

--Vücuda kuvvet ve
enerji verir.

--Bedensel ve zihinsel yorgunluğu

giderir.

--Halsizliğe ve unutkanlığa iyi
gelir.

--Öksürük ve boğaz ağrılarına
iyi
gelir.

--Nezle ve bronşite
faydalıdır.


--Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek, hastalıklara karşı direnci artırır.




-- Körpe incir yapraklarının sütü siğile karşı etkilidir.




İNCİR NASIL KULLANILIR ?

İncirin meyvesi yaş ve kurutularak yenebilir,
reçeli ve kompostosu yapılır. Ayrıca incir ağacının dallarından akan
beyaz sütten de yararlanılır. Dallarından akan sütü nasır ve siğillere
sürülürse iyi gelir. Kuru incir kalori, protein, potasyum, kalsiyum ve
demir açısından daha besleyicidir.

██████████████████████████████████████████████████████████████████


sonsuzluk38
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 590
Kayıt tarihi : 13/05/09
Yaş : 46

puan
yeni oyun yeni oyun:
100/100  (100/100)
puan puan:
30/30  (30/30)
oyun zar atmaca: 30

http://turkforumtr.turkforumpro.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından sonsuzluk38 Bir Çarş. Ocak 23, 2013 9:44 pm

ALLAH’IN KULLARINA SONSUZ RAHMETİ

"O, gökten su indirendir. Bununla her
şeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri
üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan
da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen-
üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün
verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir
topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır. "

(Enam Suresi, 99)


. . . Allah Kuran'da, yarattığı meyvelerin
çeşitliliğine ve güzelliklerine dikkat çekerken, insanları bunların
oluşumlarındaki mucizevi detayları düşünmeye de davet etmiştir:
Yeryüzünde yüzlerce ayrı türde, ayrı tatta, ayrı renkte ve
kokudaki meyvenin oluşması için Allah, aynı toprağı ve suyu sebep
kılmıştır. Ayette "birbiri üstüne bindirilmiş taneler"
ifadesiyle anlatıldığı gibi bir tohumun, yıllarca bitip tükenmeden
sürekli ürün vermesi, üzerinde düşünülmesi gereken konulardandır.




Meyvelerin oluşumu kadar, içerdikleri vitamin
ve minerallerin bolluğu da insanları düşünmeye teşvik eder. Kapkara bir
çamurun içerisinde yetişen ve toprakla ne koku, ne tat, ne de renk
olarak en ufak bir benzerliği bulunmayan meyveler, topraktan sadece
insanlar için gerekli olacak mineralleri özümseyip alırlar. Bu
özellikleri sayesinde de, insan sağlığına büyük katkılarda bulunurlar.
Ancak ne toprağın meyveye hangi özellikleri kazandıracağını bilmesi, ne
de meyvenin bilinçli bir şekilde, toprağı bileşenlerine ayırıp kendisi
için gerekli olan maddeleri belirlenen oranlarda alabilmesi mümkün
değildir. Oysa bu sistem öylesine mükemmel bir düzen içerisinde
işlemektedir ki, her meyve cinsi, sabit bir renk, tat ve koku, ayrıca
sabit oranlarda mineral ve vitamin içerir. Örneğin bir karpuz hiçbir
zaman kırmızı yerine mavi olmaz, tatlı yerine ekşi, olmaz, ya da kendine
has kokusu yerine toprak kokmaz.


İşte bu düzen tüm evrenin tek hakimi ve tek
ilahı olan Allah tarafından kurulmuş ve insanların üzerinde düşünüp
şükretmesi için gözler önüne serilmiştir.
Allah, yeryüzünü sizin için bir karar, gökyüzünü bir
bina kıldı; sizi suretlendirdi, suretinizi de en güzel (bir biçim ve
incelikte) kıldı ve size güzel-temiz şeylerden rızık verdi. İşte sizin
Rabbiniz Allah budur. Alemlerin Rabbi Allah ne yücedir.
(Mümin Suresi, 64)


Allah insanlara dünyada çeşit çeşit, güzel,
temiz, tadanların lezzet aldığı yiyecek ve içecekler vermiştir. Elbette
bunların tümü Allah'ın sonsuz lütfunun ve insanlar üzerindeki
rahmetinin birer tecellisidir. İnsanlar tek bir çeşit yiyecek ve
içecekle de yaşamlarını belki sürdürebilirler ama Allah insanlara
sayısız nimet vermiştir; meyveler, sebzeler, çeşit çeşit etler.

Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir? Artık öğüt
alıp-düşünmez misiniz? Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak
olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah,
bağışlayandır, esirgeyendir.
(Nahl Suresi, 17-18)





Bu nimetlerin tümünün Allah'tan olduğunu bilen mümin de her
sofraya oturuşunda bunlar üzerinde düşünür ve Rabbimize şükreder.
Vicdanlı bir insan tüm bunları düşünürken, aynı zamanda Allah'ın
sunduğu bu nimetlerden zevk alabilmenin de yine Rabbimizin büyük bir
lütfu olduğunu aklından geçirir. Özellikle Allah'ın insanlara verdiği
tat ve koku alma duyularının dünyadaki birçok güzelliği algılamamıza
yaradığını hatırlar. Ve şöyle düşünür: Eğer koku alma duyumuz olmasaydı
gülün kokusundan, yediğimiz meyvelerden, ızgaradan şimdi aldığımız
zevki alamazdık. Eğer tat alma duyumuz olmasaydı çikolatanın,
şekerlerin, etin, çileğin, incirin ve diğer nimetlerin eşsiz tatlarının
hiçbirini fark edemeyecektik.

Unutmamak gerekir ki, renksiz, tadsız ve kokusuz bir dünyada
da yaşıyor olabilirdik. Ve Allah bunları bize nimet olarak vermemiş
olsaydı, bu güzellikleri biz hiçbir şekilde elde edemezdik. Ancak Allah
hem kokuları ve tatları hem de bunları algılayabilecek duyu
sistemlerini yaratarak insana sonsuz rahmette
bulunmuştur.

██████████████████████████████████████████████████████████████████


sonsuzluk38
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 590
Kayıt tarihi : 13/05/09
Yaş : 46

puan
yeni oyun yeni oyun:
100/100  (100/100)
puan puan:
30/30  (30/30)
oyun zar atmaca: 30

http://turkforumtr.turkforumpro.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: KURAN’DA DİKKAT ÇEKİLEN MEYVE; İNCİR

Mesaj tarafından Sponsored content Bugün 4:01 pm


Sponsored content


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz